Lillemor Karlsson

onsdag 30 maj 2012

Jag är helgrön !

Sedan årsmötet och föredraget av Annika R Malmberg har jag funderat mycket på vilken personlighetstyp jag och min omgivning tillhör.  Visst är jag emellanåt "röd"; målinriktad, tävlingslysten och en problemlösare  men faktiskt är jag lika ofta "gul"; verbal, social och impulsiv. När jag tänker efter känns det också som att jag är lite "blå" emellanåt;  försiktig, kontrollerad och ordningssam....  men å andra sidan känner jag mig inte så bekväm med andra "blåa" egenskaper. Order "känner" ligger mig varmt om hjärtat och jag tycker om att prata känslor och relationer - vilket kan skrämma en "blå" person. 

Jag vill att min omgivning skall må bra och få hjälp när de behöver - och då plötsligt  inser jag att jag är ju "grön" !!  Precis som större delen av befolkningen i Norden också är. Med detta menar jag inte bokstavligt till färgen, som ex.vis Hulken och heller ej som i ironiskt tal som en nybörjare utan att min personlighet bygger på relationer och hjälpsamhet.

Ett erkännande jag måste göra är att Annikas bok "Ta skit och gör det till guld" är som en snuttefilt för mig. Jag vill gärna ha med den när jag reser bort (ifall man behöver slå upp och förstå en reaktion eller beteende) eller ibland ha den på skrivbordet för att ge mig lite mod när någon "Gul" dramatiker och idéspruta kommer in till mig och har alldeles för mycket energi och ideer som de måste få ur sig, eller någon "Blå" analytiker skickar ett mail (med cc. till hela ledningsgruppen) och påpekar en liten felaktighet som jag lagt i ett mail. 

En sak jag också fått bekräftelse på genom boken är att till min "röde" chef vara mycket kortfattad, tydlig och orädd.  Sånt tycker dom om - dom röda  ;o)

Och det är ju viktigt för mig som grön att alla mår bra....vare sig man är röd, gul eller blå  :o)
På EUMAs medlemssidor kan du logga in och läsa ett bra kompendie från Annika R Malmbergs föredrag. Det heter "Hur stärker jag min yrkesroll och blir synlig i organisationen" - läs den och slipa lite på din egen framtoning och våga plats på arbetet.
Under sommaren och semestern skall jag fortsätta bära kring min bok som snuttefilt och analysera familj och släkt.  Tror jag även skall komma underfund med min man och tonårssöner till slut.  Det skulle kännas bra - tycker jag som är helgrön.

Nu önskar jag er alla en underbar sommar och semester!
...och hoppas du tar dig tid för att göra det du själv njuter och utvecklas av - så du mår bra   :o)

/Lillemor

2 kommentarer:

  1. Jag är så enig med dig att vi alla har en klick av varje färg! Ju mer man kommer till insikt om sig och varandras olikheter så kan kommunikationen bli mer genomtänkt. //Else-Britt

    SvaraRadera
  2. Jag känner så mycket igen mig - så bra skrivet Lillemor! Tack även för tips kring Annika R Malmbergs kompendie. Det får bli min snuttefilt i sommar. :) Åsa Wigertsson

    SvaraRadera